Thursday, December 30, 2021

Hur man citerar i en uppsats

Hur man citerar i en uppsats



Behöver hjälp med ditt papper? Experter från motlägret föreslår att när du börjar en uppsats med ett citat, missar du möjligheten att presentera din egen syn på ämnet. Motivation för volontärer utomlands och vad har vi lärt oss - Erfarenheterna från taiwanesiska studenter. I alla stilar måste du också lista alla källor du citerade i slutet av din artikel, hur man citerar i en uppsats. Personligt brev. Plötslig sjukdom. Ändå älskar han henne inte för hennes efternamn, men trots det: han ser fortfarande sötman i henne.





Förstå strukturen av ett citat i en uppsats



Ett citat kan vara ett effektivt och kraftfullt litterärt verktyg i en uppsats, men det måste göras väl. För att använda citat i en uppsats måste du se till att dina citat är korta, uppbackade med förklaringar och används sällan. De bästa uppsatserna använder högst 2 citattecken för varje ord. Faktum är att fyra ords citat brukar vara bäst. Långa citat i uppsatser är röda flaggor för lärare. Alltför många elever ger citat som tar upp hälften av ett stycke. Detta kommer att tappa poäng – big time. Om du följer min perfekta styckeformel vet du att de flesta stycken bör vara ungefär sex meningar långa, vilket blir ungefär sex eller sju maskinskrivna rader på papper. Hur man citerar i en uppsats lämnar gott om utrymme för diskussion med dina egna ord. Barn som växer upp i fattigdom blir ofta fattiga som vuxna.


Därför måste regeringen ta itu med fattigdom i barndomen. Personligen gillar jag att använda ett citat på fyra ord i mina uppsatser. Fyra ordcitat är tillräckligt långa för att utgöra ett verkligt citat, men tillräckligt korta för att jag måste tänka på hur jag ska passa det citatet runt mitt eget skrivande. Detta tvingar mig att skriva citat som båda visar:. Essäcitat som börjar meningar eller avslutar stycken får dig att framstå som passiv. Om du använder ett citat i en uppsats för att starta en mening eller avsluta ett stycke, tror din lärare automatiskt att ditt citat ersätter analys, snarare än att stödja det. Du bör istället börja meningen som innehåller citatet med din egen skrift.


Detta gör att det verkar som att du har en aktiv röst. Dessa exempel är dåliga exempel på hur man citerar i en uppsats citat:. Undvik citat som startar meningar Teoretikern Louis Malaguzzi var grundaren av Reggio Emilia Approach to Education. Lek är bättre än att lära sig genom att repetera övningar eller läsa. Lek är bra för alla barn. Undvik citat som avslutar stycken innan Judith Butlers kön ansågs vara ett binärt kopplat till sex. Män var maskulina och kvinnor var feminina. Butler kom på den här nya idén att kön bara är något som samhället har hittat på över tid.


Båda dessa citat är från uppsatser som delades med mig av kollegor. Mina kollegor markerade dessa elever för dessa citat eftersom citaten:. Istället pratade citaten för eleverna. Det finns några enkla strategier att använda för att få det att verka som att du aktivt diskuterar och analyserar citat. Exempel 1: Börja citat meningar med en aktiv röst Teoretikern Louis Malaguzzi var grundaren av Reggio Emilia Approach to Education. Enligt Malaguzzip. Leken är viktig för att barn ska utvecklas, hur man citerar i en uppsats.


Här ändrades meningen med citatet så att eleven får en aktiv röst. De börjar meningen med: Hur man citerar i en uppsats till Malaguzzi, …. På liknande sätt kan vi i det andra exemplet också infoga en aktiv röst genom att se till att vår citatmening inte börjar med ett citat:. Hur man startar meningar som innehåller citat med en aktiv röst. Tidigare sa jag att en viktig anledning till att använda citat i uppsatser är att du kan analysera dem. Citat bör finnas där för att analyseras, hur man citerar i en uppsats, att inte göra analysen. Exempel: Ett citat som är för långt Barn som växer upp i fattigdom slutar ofta med att bli fattiga som vuxna. Den här eleven har inkluderat fakta, siffror, citat och nyckeldetaljer i citatet.


I huvudsak har den här studenten varit lat. De misslyckades med att parafrasera. Istället kunde den här eleven ha valt den mest slående frasen från citatet och behållit den. Sedan bör resten parafraseras. Exempel: Omskrivning av långa citat Barn som växer upp i fattigdom slutar ofta med att bli fattiga som vuxna. I sin analys har Mistry et al. För Mistry et al, hur man citerar i en uppsats. Ge ett kort citat i din uppsats, och sedan hur man citerar i en uppsats du förstår det med omgivande förklaring och analys. Nästan varje referensformat kräver att du inkluderar ett sidnummer i ditt citat. Detta inkluderar de tre vanligaste referensformaten: Harvard, APA och MLA.


Alla kräver att du tillhandahåller sidnummer med offerter. Att inkludera ett sidnummer i ditt citat gör en enorm skillnad när en markör försöker bestämma hur högt ditt betyg ska vara. Dessa små redigeringspunkter kan betyda skillnaden mellan att placera sig först i klassen och trea. Av någon anledning älskar eleverna att använda kursiv stil för citat. Detta är fel i absolut alla större referensformat, hur man citerar i en uppsats, ändå händer det hela tiden. Det ser slarvigt ut och lärarna märker det. En snygg, ren, välformaterad uppsats bör inte innehålla dessa mindre men inte obetydliga fel. Om du vill bli en toppstudent måste du vara uppmärksam på de mindre detaljerna. Studenten har citerat Durkheim som citerar Rousseau.


Detta citat har blivit en komplett röra och svår att läsa. Ett huvudskäl till att använda citat i uppsatser är att betona ett berömt uttalande av en topptänkare inom ditt område. En annan anledning att använda citat i uppsatser är när du vill analysera ett uttalande av en specifik författare. Den här författaren kanske inte är känd, men de kanske har sagt något som kräver uppackning och analys. Du kan ge ett citat och sedan packa upp det genom att förklara din tolkning av det i följande meningar. Den här författaren kanske inte är känd, men de kanske har sagt något som kräver uppackning och analys. Citat behöver vanligtvis en förklaring och exempel. Du kan packa upp offerten genom att fråga:. Du vill alltid följa upp citat av topptänkare eller specifika författare med hur man citerar i en uppsats och analys.


Faktum är att vissa lärare absolut hatar uppsatscitat. De lärare jag har träffat tenderar att hata den här typen av citat:, hur man citerar i en uppsats. Var en minimalist när det kommer till att använda citat. Regler för att använda citat i uppsatser: Undvik långa citat. Citat bör vara mindre än 1 mening långa. Matcha citat med förklaringar och exempel. Använd Max. Använd sidnummer när du citerar citat. Undvik citat inom citattecken, hur man citerar i en uppsats. Innehåll visar. Hur man använder citat i en uppsats. När ska jag använda citat i uppsatser? Hur dåliga citat ser ut. Summering. Undvik citat som är för långa Barn som växer upp i fattigdom slutar ofta med att bli fattiga som vuxna. Öppna verktygsfältet. Tillgänglighetsverktyg Öka text Minska text Gråskala Hög kontrast Negativ kontrast Ljus bakgrundslänkar Understrykning Läsbart teckensnitt Återställ.





uppsatser för positivt tänkande



Exempel 1: Börja citat meningar med en aktiv röst Teoretikern Louis Malaguzzi var grundaren av Reggio Emilia Approach to Education. Enligt Malaguzzi, sid. Leken är viktig för att barn ska utvecklas. Här ändrades meningen med citatet så att eleven får en aktiv röst. De börjar meningen med: Enligt Malaguzzi... På liknande sätt kan vi i det andra exemplet också infoga en aktiv röst genom att se till att vår citatmening inte börjar med ett citat:. Hur man startar meningar som innehåller citat med en aktiv röst. Tidigare sa jag att en viktig anledning till att använda citat i uppsatser är att du kan analysera dem.


Citat ska finnas där för att analyseras, inte för att göra analysen. Exempel: Ett citat som är för långt Barn som växer upp i fattigdom slutar ofta med att bli fattiga som vuxna. Den här eleven har inkluderat fakta, siffror, citat och nyckeldetaljer i citatet. I huvudsak har den här studenten varit lat. De misslyckades med att parafrasera. Istället kunde den här eleven ha valt den mest slående frasen från citatet och behållit den. Sedan bör resten parafraseras. Exempel: Omskrivning av långa citat Barn som växer upp i fattigdom slutar ofta med att bli fattiga som vuxna. I sin analys har Mistry et al. För Mistry et al. Ge ett kort citat i din uppsats och visa sedan att du förstår den med omgivande förklaring och analys. Nästan varje referensformat kräver att du inkluderar ett sidnummer i ditt citat.


Detta inkluderar de tre vanligaste referensformaten: Harvard, APA och MLA. Alla kräver att du tillhandahåller sidnummer med offerter. Att inkludera ett sidnummer i ditt citat gör en enorm skillnad när en markör försöker bestämma hur högt ditt betyg ska vara. Dessa små redigeringspunkter kan betyda skillnaden mellan att placera sig först i klassen och trea. Av någon anledning älskar eleverna att använda kursiv stil för citat. Detta är fel i absolut alla större referensformat, men det händer hela tiden. Det ser slarvigt ut och lärarna märker det. En snygg, ren, välformaterad uppsats bör inte innehålla dessa mindre men inte obetydliga fel. Glöm inte att inkludera posten i din referenslista.


Om du använder indirekta citat behöver du bara lista den sekundära källan på din referenslista. Till exempel, under MLA Modern Language Associations citeringsstil kommer du att citera författarens fullständiga namn och även sidnumret varje gång du inkluderar ett citat i din uppsats. Om du istället använde APA-stil skulle du också behöva inkludera året då citatet skrevs - i uppsatsens brödtext - och igen på motsvarande referenssida. Citerar kortare citat: I enlighet med MLA-riktlinjerna definieras ett kort citat som allt som är mindre i längd fyra skrivna rader. Om offerten du införlivar i ditt arbete uppfyller det kravet kommer du att a.


använd dubbla citattecken för att omge citatet, b. inkludera sidnumret. Det är tillåtet att ange författarens namn antingen före citatet eller inom parentes vid slutet av citatet. Sidnumret kommer att skrivas i slutet, det finns inget behov av att använda någonting för att indikera att det är ett sidnummer. Du kan också använda din introduktion för att introducera författaren istället för att använda deras namn inom parentes i slutet. Ett annat alternativ är att introducera citatet, mata in ditt citat och sedan lägga till kommentarer. Citerar långa citat: Enligt MLA-standarden är ett långt citat varje citat som är längre än fyra skrivna rader.


När du inkluderar dessa i ditt skrivande kommer du att behöva ange offerten i ett fristående textblock – utan citattecken. Det är acceptabelt att introducera citatet med en kort textrad och ett kolon, dra in den första raden i det använda citatet och använda dubbelt mellanrum. Citatet slutar med rätt skiljetecken och följs av författarens efternamn och sidnumret inom parentes. I händelse av att du behöver citera flera stycken, måste du använda blockcitattecken. Dessa gäller även om varje del av stycket har färre än fyra maskinskrivna rader. Kom ihåg att dra in den första raden i varje stycke och att använda ellipser i slutet av ett stycke när du behöver gå över till nästa.


Lägga till eller ta bort ord : Om du behöver lägga till eller ändra ett citat för att passa sammanhanget i din uppsats, eller när du behöver ta bort ord som kanske inte är relevanta för ditt argument, finns det några steg som du bör följa :. Du bör dock försöka inkludera så mycket information som möjligt, till exempel namnet på författaren, årtalet skriften skrevs eller namnet på källan som citatet är hämtat från. Exempel på långt citat: Ms Dean visar dålig karaktär i hur hon avhumaniserar Heathcliffe:. De vägrade helt och hållet att ha den i sängen med dem, eller ens i deras rum, och jag hade inget mer vett, så jag satte den på trappan i hopp om att den skulle vara borta i morgon.


Av en slump, eller annars lockad av att höra hans röst, smög den till Mr. Förfrågningar gjordes om hur den hamnade dit; Jag var tvungen att erkänna, och som ersättning för min feghet och omänsklighet skickades jag ut ur huset. Du kan till exempel skriva "Enligt forskare" och sedan infoga citatet. Om ett citat är längre än 4 skrivna rader, ta bort det från resten av stycket och lägg inte citattecken runt det. Efter citatet, inkludera ett citat i texten så att läsarna vet var det kommer ifrån. Det rätta sättet att citera citatet beror på om du använder MLA-, APA- eller Chicago Style-formatering.


För fler tips från vår engelska medförfattare, som hur man utelämnar ord från ett citat, scrolla ner! Hjälpte denna sammanfattning dig? Ja Nej. Logga in Social inloggning fungerar inte i inkognito- och privata webbläsare. Logga in med ditt användarnamn eller e-postadress för att fortsätta. wikiHow-konto. Inget konto ännu? Skapa ett konto. Community Dashboard Skriv en artikel Begär en ny artikel Fler idéer Redigera den här artikeln. Kurser Ny teknisk hjälp Pro Nya expertvideor Om wikiHow Pro Upgrade Logga in. Hem Slumpmässig bläddring i artiklar Kurser Nytt om wikiHow Enkla sätt att hjälpa till att godkänna frågor Fixa Staving Quiz App Fler saker att prova Vi använder cookies för att göra wikiHow bra. Genom att använda vår sida godkänner du vår cookiepolicy. Cookie-inställningar. wikiHow är där pålitlig forskning och expertkunskap möts.


Lär dig varför folk litar på wikiHow. Kategorier Utbildning och kommunikation Högskola Universitet och forskarutbildning Akademiskt skriva uppsatser Hur man lägger ett citat i en uppsats. Ladda ner artikel Utforska den här artikelns delar. Exempel på citat. Tips och varningar. relaterade artiklar. Artikelsammanfattning. Medförfattare av Christopher Taylor, PhD och Danielle Blinka, MA, MPA Senast uppdaterad: 23 oktober, Referenser. Exempel på citat Exempel på korta citat. Exempel på ändrade offerter. Exempel på blockcitat. Del 1. Lägg till korta direkta citat i en mening. Ett kort citat är allt som är kortare än 4 skrivna rader.


När du använder ett kort citat, inkludera det direkt i ditt stycke, tillsammans med dina egna ord. För att hjälpa läsaren att förstå citatet och varför du använder det, skriv en hel mening som innehåller citatet, snarare än att bara lyfta en mening från ett annat verk och lägga in den i ditt papper. Istället kan du infoga det i en mening så här: "Bildspråket i berättelsen speglar vad som händer i Lias kärleksliv, eftersom" De bruna löven symboliserar deras förhållandes död, medan de gröna knopparna tyder på att nya möjligheter snart kommer att utvecklas. Använd en inledning för att introducera citatet. Ledningen i ger ett sammanhang till citatet. Den låter läsaren veta att du presenterar bevis eller stöd, samt varifrån stödet kommer.


I många fall kommer du att använda författarens namn, men det är inte alltid nödvändigt. Här är några exempel på hur man introducerar ett kort citat: [2] X Forskningskälla "Kritikern Alex Li säger: "De frekventa hänvisningarna till den blå färgen används för att antyda att familjen kämpar för att klara förlusten av sin matriark. Sätt citattecken runt det direkta citatet. Använd citattecken när du tar med någon annans ord i ditt eget papper. Detta låter läsaren veta att du har lånat från en annan författare. Så länge du använder citattecken och citerar källan där du fick materialet, kan du använda någon annans idéer utan att plagiera. Om du är tveksam är det bäst att vara försiktig och använda citat.


Ge kommentarer efter ett citat för att förklara hur det stödjer dina idéer. Efter citatet, skriv meningar som förklarar vad citatet betyder, varför det stödjer din ämnesmening och hur det stöder ditt argument överlag. Omformulera citatet om du kan upprepa författarens idéer med dina egna ord. Del 2. Introducera ett långt direkt citat och sätt sedan igång det i ett block. Det är därför du inte behöver använda citattecken. Du kommer dock att inkludera ditt citat längst ner. Skriv en inledande inledning för att berätta för läsaren vad citatet handlar om. För ett blockcitat kommer din lead in att vara en hel mening som förklarar vad läsaren bör förstå efter att ha läst blockcitatet. Sätt ett kolon i slutet av den här meningen. Lägg sedan ditt blockcitat. Så här skulle du leda in i ett blockcitat: [7] X Forskningskälla "I The Things They Carried används föremålen som soldater bar i Vietnamkriget för att både karakterisera dem och belasta läsarna med den vikt de bär: De saker de bar var till stor del bestämda av nödvändighet.


Bland nödvändigheter eller nästan nödvändigheter var P-burköppnare, fickknivar, värmeflikar, armbandsur, hundbrickor, myggmedel, tuggummi, godiscigaretter, salttabletter, paket med Kool-Aid, tändare, tändstickor, sysatser, Military Payment Certifikat, C-ransoner och två eller tre kantiner med vatten. Dra in blockcitatet av. Tryck på tabbtangenten för att flytta över linjerna. Se till att hela ditt citat är indraget så att din läsare kan känna igen att det är avvikande från resten av texten. Använd en ellips för att utelämna ett eller flera ord från ett direkt citat. Ibland vill du förkorta ett citat för att hjälpa din läsare att bättre förstå varför det stödjer ditt argument. För att klippa ut ett eller flera ord behöver du bara sätta en ellips i stället för orden.


Sätt parentes runt ord som du behöver lägga till i ett citat för förtydligande. Ibland behöver du lägga till ett eller flera ord i ett citat för att din läsare ska förstå det.

No comments:

Post a Comment